Juoksulabra feed

Liikkujan askellus kuntoon

Yrittäjä Raimo Juvonen, juoksija itsekin, perusti ensimmäisen liikkeensä 34 vuotta sitten. Siitä lähtien hän palvellut asiakkaitaan, jotka liikkuvat omin jaloin ja tarvitsevat hyvät kengät. Konkariyrittäjällä on ollut vuosien varrella 15 sporttimyymälää, ja hän perusti Suomen ensimmäisen sporttinettikaupan vuonna 1999. Hänen liikkeensä juoksumatto vuonna 1986 oli maan ensimmäinen. Matolla saattoi jo tuolloin testata miltä juoksujalkineet tuntuvat itse toiminnassa. Juoksua analysoitiin VHS-kameralla kuvatun videon avulla.


Juvosen Juoksulabra on nimensä veroinen pieni kivijalkaliike Korkeavuorenkatu 5:ssä. Juvonen sulki vastikään vaivalloisen nettikauppansa ja panostaa nyt henkilökohtaiseen palveluun, jota ei voi netissä tarjota. ”Olen terveyden ja hyvinvoinnin kauppias, ja parhaimmillani, kun kohtaan asiakkaani henkilökohtaisesti”, Juvonen määrittelee.
Jalkineiden valinta alkaa silmämääräisellä arviolla. Sitten jalan ominaisuudet määritellään asettumalla seisomaan Feetbox-laitteeseen, joka mittaa jalan leveyden, pituuden ja määrittelee kengän koon. Koehenkilön vasen jalka on viisi milliä oikea jalkaa lyhyempi. Jalkojen pituuserot ovat yleisiä. Laite mittaa jalkaterien holvikaarien korkeudet ja tasapainopisteet. Analyysin perusteella valitaan sopivat jalkineet.

”Hyvä juoksukenkä on myös hyvä kävelykenkä. Virheaskellus, joka kuormittaa niveliä, johtuu yleisimmin jalkineista johtuvasta jalkaterän virheasennosta”, Juvonen sanoo.

Kuivalla kelillä Juvonen passittaa asiakkaansa testaamaan jalkineita maailman pisimmälle juoksumatolle, Jääkärinkadun jalkakäytävälle, jonne on myymälästä esteetön näkymä. Myymälästä käsin Juvosen on helppo arvioida asiakkaansa askellusta.

Ennen vanhaan juostiin kantapäät edellä, jolloin kehoon kohdistui painoon nähden nelinkertainen isku. Nykyään juostaan midfoot-tekniikalla, jolloin iskun voima puolittuu. Modernit juoksujalkineet, joiden droppi eli jalkineen päkiän ja kantapään välinen korkeusero on kaksi milliä, sekä oikea juoksutekniikka mahdollistavat juoksemisen kroppaa vähemmän rasittavalla midfoot-tekniikalla.

Kiinalaiset sanovat, että hyvinvointi alkaa jaloista. Juoksun, kävelyn ja vaelluksen suhteen se pitää hyvin paikkansa. Oikein valituilla jalkineilla ja pohjallisilla korjataan jalan virheasentoa ja siitä johtuvaa lihasepätasapainoa. ”Sekä nuorilla että vanhoilla on jotain häikkää jaloissa. Jalkateräongelmia on noin 60-70 prosentilla ihmisistä”, Juvonen sanoo. Jalat voivat esimerkiksi olla eriparia. Holvikaaret ovat koholla tai laskeutuneet.
Standardijalkineen muotoilu ei välttämättä tue jalkaa riittävästi, jolloin ratkaisuna on mittatilauspohjallinen.

Juvosella on kokemusta erikoispohjallisista, joita hän on tehnyt vuosikausia. ”Ennen vanhaan ne valmistettiin käsityönä muun muassa kuumassa uunissa muotoilemalla. Nykyään ne tehdään asiakkaan mittojen mukaan 3D-tulostimella, jonka tarkkuus on 1,0 milliä.

Ensin Juvonen kuvaa paljaan jalan 3D-tekniikalla. Kuva lähetetään tekoälylle, jonka antamien ohjeiden mukaisesti 3D-tulostin printtaa pohjalliset. Asiakas saa kirjekuoressa kotiinsa mittatilauspohjalliset, jotka voivat olla kaksi tai neljä milliä paksut. Pohjallinen on jäykkä ja hyvin jalkaa tukeva. Phylon-materiaali pehmentää iskua ja muoviseos tukee jalkaa.

Juoksemisen terveysvaikutukset ovat loistavat, mutta myös omaan tahtiin kävely on erinomaista perusliikuntaa, joka voi olla tehokasta kuntokävelyä, palauttavaa ja rauhallista kävelyä tai hyötyliikuntaa.

Hyvät jalkineet ovat jo itsessään erinomainen kannustin liikkumiselle.